
ייצוא פסולת מסוכנת - מגוון פתרונות ייצוא פסולת בהתאם לדרישות בינלאומיות
לחברת סוטוק ניסיון רב בייצוא פסולת מסוכנת לחו"ל, והיא מוצאת פתרונות למגוון סוגים של פסולת המוגדרת כמסוכנת, עבור לקוחות שונים.
החברה מוצאת עבור הלקוח את הספק המשתלם ביותר עבורו, מטפלת בכלל המסמכים והאישורים ומלווה את הלקוח גם לאחר קבלת היתר הייצוא, לאורך כל הדרך.
במקרים רבים ניתן להוזיל עלויות טיפול של עשרות אחוזים, שמתורגמות בפועל לעשרות אלפי ש"ח! טיפולים חלופיים כוללים, ריענון קטליסטים, טיפול פיזיקו-כימי, טיפול תרמי, השבת ממסים, מחזור שמנים לשמני בסיס השבת אנרגיה על ידי שריפה של הפסולת ועוד.
לסוטוק ניסיון של למעלה מעשור בליווי תהליכי ייצוא פסולות מול הרגולטורים בישראל. החברה מלווה את החברות המובילות במשק, ופועלת במקביל מול מגוון רחב של מתקני טיפול בפסולות בארץ וברחבי העולם – במטרה לאתר עבור כל לקוח את פתרון הטיפול היעיל והמשתלם ביותר.
ייצוא פסולת
ייצוא פסולת מהווה אתגר משמעותי עקב הרגולציה המחמירה בתחום.
אמנות בינלאומיות, ובכללן אמנת באזל, מגדירות במדויק מה מותר לייצוא ובאילו תנאים, ומהו הטיפול אותו יעבור החומר.
בעבר נוצר מצב אבסורדי, בו מדינות מפותחות פינו את הפסולות שלהן למדינות עולם שלישי בחשיבה על עלות ״הטיפול״ הנמוכה ובהתעלמות מחולטת מההשפעות על הסביבה והחברה במדינות אלה.
אמנת באזל, נחתמה ע"י מרבית מדינות ברחבי העולם בכדי לשים סוף לתופעה.
האמנה אוסרת לחלוטין ייצוא פסולות מסוכנת ממדינות מפותחות למדינות מתפתחות, וקובעת שיש לצמצם ככל הניתן העברת פסולות בין מדינות.
מטרת האמנה כאמור, למנוע ממדינות מתפתחות ומדינות עולם שלישי להפוך ל"פחי הזבל" של העולם המפותח.

אמנת באזל המתייחסת לנושא מתווה 3 עקרונות:
1. הפחתה וצמצום של ייצור פסולת מסוכנת.
2. הגבלה של ייצוא פסולת מסוכנת בין מדינות כתלות בטכנולוגיית טיפול בפסולת. כלומר ייצוא הפסולת יתבצע במידה ובמדינה בה נוצרה אין טיפול סביבתי, או כאשר היא בעלת פוטנציאל לשמש כחומר גלם או להתמחזר במדינת היעד.
3. במידת האפשר, העדפה לטיפול מקומי.
נכון להיום, בכדי לייצא פסולת יש לבצע תהליך ארוך מורכב ובירוקרטי. אולם, על אף כל הקשיים, ישנם מקרים בהם ייצוא פסולת מהווה פתרון סביבתי וכלכלי יותר.
ייצוא פסולת בישראל כיום
פרסום מדיניות הביניים של המשרד להגנת הסביבה, החל תהליך מחודש של בחינת ההגבלות השונות על מדיניות ייצוא פסולת לחו"ל. נשקלה אופציה להוריד את המחיר באתר הטיפול ברמת חובב, כמו גם פתיחת השוק לחלוטין ללא הגבלות רגולטוריות.
מכיוון ששוק הפסולות המסוכנות בארץ רגיש במיוחד לשינויים, עקב גודלו הקטן יחסית, השפעותיה של חקיקה חדשה בתחום נשקלו היטב. תהליך בחינת המדיניות עבר טיוטות רבות והתפרסם לאחר זמן רב בשנת 2022. נכון להיום, המשרד להגנת הסביבה עדיין דורש, כברירת מחדל, לפנות את השפכים והפסולות של המפעלים בארץ לרמת חובב, אלא אם כן המפרט של הפסולת עונה על תנאים מאד ספציפיים.
הפינוי לאתר ההטמנה רמת חובב כברירת מחדל מנוגד להיררכיית הטיפול בפסולת ועקרונות אמנת באזל. מניעה של ייצוא ממפעל מסוים ומאידך חיוב לפינוי לאתר ספציפי עלולים להיות עול כבד מאד על חברות ומפעלים שונים בארץ. בנוסף, כאשר פינוי הפסולת אינו נגיש, הן מבחינת ידע והן מבחינת ועלויות, עלול להיווצר שוק שחור בארץ ומפעלים עלולים לעבור על החוק.
למי רלוונטי ייצוא פסולת?
במקרים רבים, אתרי הטיפול בארץ אינם מספקים פתרון כלכלי או סביבתי עבור פסולות מסוגים מסוימים. ייצוא פסולת לחו"ל מרחיב את מגוון פתרונות לפסולת מסוכנת שאפשרות הטיפול בה בישראל יקרה או לא קיימת כלל. דוגמאות לטיפולים כאלו הן:
-
ריענון ואקטיבציה של קטליסטים לתעשייה הכימית והפטרוכימית
-
רענון פחם פעיל
-
טיפול בשפכים ופסולות עם הלוגנים, מוכלרים או מוברמים.
-
שמנים עם מתכות כבדות ומזהמים אחרים כגון הלוגנים או גופרית
-
שמנים, דלקים מלוכלכים או משומשים הפסולים לשימוש נוסף
-
חומרים אורגנים עם מלחים ומתכות
-
חומרים המכילים שאריות חומרי הדברה
-
מצברי עופרת
-
בוצות מלח ממתקני איוד
-
צילינדרים שרוקנו של גזי קירור או גזים תעשייתיים
-
פסולת אלקטרונית
-
פסולת שלאקה מסוגים שונים
-
פסולת אלומיניום
חלק משמעותי בדרך לייצוא הפסולת הוא סיווג נכון ומדויק של הפסולות, ע"פ קטלוג הפסולות האירופאי.
למה לייצא פסולת?
בישראל מיוצרים בכל שנה כ-350,000 טון פסולת מסוכנת.
בפני יצרן הפסולת עומדות שלוש אפשרויות: פינוי הפסולת לתחנת מעבר, פינוי הפסולת לאתר טיפול בפסולת, או, ייצוא הפסולת, ישירות ובעצמו.
מדינת ישראל מתעדפת את הטיפול על פי היררכיית הטיפול בפסולת על פי הדירקטיבה האירופאית סעיף 2008/98/EC. כלומר, טכנולוגיות של מחזור, השבה וכו', יתועדפו על פני הטמנה.
עם זאת, אחוז הפסולת המועברת למחזור והשבה בישראל נמוך באופן משמעותי לעומת מדינות מערב אירופה
ייצוא ושינוע הפסולות והחומרים המסוכנים בפרט, עלול להיות מורכב ומאתגר, אך יש לו יתרונות גדולים הן מבחינת אפקטיביות הטיפול, מדד ״הסביבתיות״ שלו והעלויות שלו במקרים מסוימים (דבר שמשפיע על האטרקטיביות והתמריץ עבור חברה לטפל בכלל הפסולת שלה).
מדיניות הייצוא של פסולת אכן מתייחסת להגבלות שונות, במידה והפסולת מיועדת למחזור במקום לסילוק, אבל עדיין ישנם מגוון אינטרסים מעורבים בחוקים הקיימים, על אף הדרישה לראיית טובת התעשייה והסביבה יחדיו.
על המשרד להגנת הסביבה לראות את טובת הסביבה לפני הכל ושמירה על אינטרסים כאלה ואחרים מונעים ממנו לשלוח לטיפול המיטבי ביותר, לפתוח את השוק ולהוריד עלויות.
סוטוק הנדסה סביבתית: הופכים את האתגר הסביבתי למנוע צמיחה.
הנוף התעשייתי משתנה לנגד עינינו. רגולציה סביבתית מתהדקת, עלויות אנרגיה ומשאבים מטפסות, ודרישת השוק והציבור לקיימות היא כבר לא המלצה – היא חובה עסקית. בעולם כזה, אתגרים סביבתיים אינם עוד "בעיה" תפעולית שולית, אלא צומת אסטרטגי קריטי.
התמודדות נכונה בצומת הזה היא ההבדל בין דשדוש לבין פריצת דרך. סוטוק הנדסה סביבתית מובילה את המהפכה, ומראה לתעשייה הישראלית איך להפוך את האתגר להזדמנות יוצאת דופן לצמיחה, לחיסכון משמעותי וליתרון תחרותי אמיתי. (ערך מוסף: הקשר רחב, דחיפות, הגדרת האתגר כהזדמנות אסטרטגית).
איך אנחנו עושים את הקסם? באמצעות שילוב נדיר של מומחיות הנדסית פורצת דרך, הבנה עסקית עמוקה וראייה הוליסטית של 360 מעלות.
אנחנו לא מסתפקים בפתרונות קצה צינור; אנחנו צוללים לעומק התהליכים שלכם, מנתחים זרימות חומרים ואנרגיה, מזהים הזדמנויות חבויות ליעילות קיצונית וחיסכון, ממנפים טכנולוגיות קצה ומחברים אתכם לרשת גלובלית של שותפים, שווקים ופתרונות.
המטרה שלנו: לתכנן מחדש את המערכת שלכם כך שתהפוך עלויות תפעוליות לנכסים מניבים ותאימות רגולטורית למקפצה עסקית. (ערך מוסף: הסבר הגישה הייחודית, התמקדות בזיהוי הזדמנויות חבויות והפיכת עלויות לנכסים).
מה יוצא לכם מזה? הרבה יותר מעוד 'וי' על דרישה רגולטורית. לקוחותינו מגלים שזרמי פסולת ושפכים הופכים למקורות הכנסה. שצריכת משאבים ואנרגיה יורדת דרמטית. שהסיכונים התפעוליים והרגולטוריים מצטמצמים משמעותית. שהמוניטין התאגידי שלהם כעסק אחראי וחדשני מתחזק.
במילים אחרות, אתם מקבלים לא רק פתרון הנדסי – אתם מקבלים שותף אסטרטגי שמחויב להזניק את השורה התחתונה שלכם לצד השורה הסביבתית.
האם אתם מוכנים לגלות את הפוטנציאל הכלכלי והסביבתי החבוי בעסק שלכם?
האם הגיע הזמן להפוך את האתגר הסביבתי שלכם למנוע הצמיחה הבא? המומחים של סוטוק כאן כדי לעזור לכם לתכנן ולהוביל את המהפכה המעגלית הפרטית שלכם. צרו קשר עוד היום – השיחה הראשונה יכולה להיות הצעד הראשון לעתיד יעיל, רווחי ומקיים יותר.
להתייעצות מקצועית, ולבירורים, צרו קשר.