בדיקת נאותות סביבתית (Due Diligence)

חברת סוטוק מתמחה בביצוע בדיקות נאותות בתחומי התמחותה המרכזיים– איכות הסביבה, בטיחות וגהות תעסוקתית.
האם העסק שלי עומד בדרישות החוק הסביבתיות?
בדיקת נאותות הינה בחינה שמומלץ לכל עסק או אדם לבצע לפני שמחליטים להיכנס לעסקה או לחתום על חוזה עם מישהו אחר.
ישנם מספר סוגים של בדיקות נאותות:
-
בדיקת נאותות פיננסית – ניתוח דו"חות כספיים, תזרים מזומנים, מבנה ההון, רווחיות, יציבות פיננסית וביצועים עתידיים צפויים.
-
בדיקת נאותות משפטית – בדיקה המתמקדת בסוגיות משפטיות שונות הקשורות לפעילות הארגון, בכדי לזהות סיכונים משפטיים פוטנציאליים ולוודא שהארגון פועל בהתאם לחוקים ולתקנות הרלוונטיים לעיסוקו.
-
בדיקת נאותות מסחרית – ניתוח שוק, מתחרים, מגמות בענף, מודל עסקי. נתונים אלה עוזרים להבין את יכולת התחרות וההישרדות של החברה ולנתח סיכונים והזדמנויות.
-
בדיקת נאותות תפעולית – התמקדות בהיבטים התפעוליים של החברה, כולל המבנה הארגוני, תהליכי העבודה ומערכות מידע.
-
בדיקת נאותות סביבתית – בחינת פוטנציאל זיהום סביבתי, עמידה בדרישות רגולטוריות וולנטריות, שאיפה לצמצום פליטות לסביבה ולהתייעלות בשימוש במשאבים.
-
בדיקת נאותות בטיחותית וגהותית – עמידה בדרישות רגולטוריות, ביצוע תרגילים ותחקירים, הקפדה על שימוש בציוד מגן אישי, ביצוע סקרים מקדימים וניטורים, דיווחים למשרדים הממשלתיים.
-
בדיקת נאותות טכנולוגית – התמקדות בהיבטים הטכנולוגיים של החברה, כולל אבטחת מידע, מערכות ליבה, פלטפורמות תוכנה, פיתוח מוצרים וקניין רוחני.
למרות התחושה המתקבלת של חובה משפטית, בדיקת הנאותות הינה למעשה חקירה התנדבותית. חקירה זו מאפשרת לרוכש או לצדדים העומדים בפני החתימה להכיר לעומק את העסק אליו נכנסים, לטוב ולרע, לדעת היכן מצויות הנקודות הרגישות של העסק, היכן קיימים פערים לעומת דרישות החוק. דוגמה נפוצה בעיתונות הינה של מקרים בהם אנשים רוכשים דירה מבלי לבצע בחינה מוקדמת או בדיקת נאותות, ולאחר שהחוזה כבר חתום מתגלים פגמים בדירה, או שמתגלה כי הדירה יושבת על קרקע מזוהמת ועכשיו הרוכש נדרש לטפל בקרקע זו ולבצע בדיקות סביבתיות בעלויות מאוד גבוהות.
בסופו של דבר, מטרת תהליך בדיקת הנאותות הינה למפות סיכונים אפשריים ובכך להפחית "הפתעות".
באילו נושאים מבצעים בדיקת נאותות?
בדיקת הנאותות יכולה להתבצע כחלק מבחינה משפטית כוללת של העסק, הארגון או החברה. היא יכולה גם להתמקד או להתחלק לבדיקות בתחומי איכות הסביבה, הבטיחות, הגהות התעסוקתית ותחומים אחרים. בדיקת נאותות סביבתית תכלול, למשל, התייחסות להיסטוריה הסביבתית של העסק תוך חשיפה של אירועים סביבתיים, מענה לדרישות רגולטוריות, עמידה בחוקים ותקנות (למשל מבחינת ביצוע ניטורים ועמידה בדרישות התקן), הקמת מתקני טיפול לצמצום השפעות סביבתיות ועוד.
בדיקת נאותות בטיחותית תכלול, לדוגמה, עמידה בדרישות החוק, ביצוע הדרכות לעובדים, מעקב אחר תאונות ומקרי "כמעט ונפגע" תוך חקירת הסיבות להם ועוד.
בדיקת הנאותות מציגה מחויבות לשקיפות, יסודיות ואחריות. היא מגבירה משמעותית את האמון בין הצדדים השונים ותורמת לאמינות העסקה.
בסופו של דבר, בדיקת הנאותות מאפשרת להקל על משא ומתן ולקבל החלטות מושכלות בעת תהליכי רכישת עסק או חתימה על חוזים, היות ומחזיקי העניין מקבלים הבנה מעמיקה של החוזקות, החולשות והפוטנציאל הטמון בהזדמנות העסקית בה דנים.
כפי שניתן להבין, בדיקת הנאותות מחייבת שיתוף פעולה של גורמים שונים בעלי התמחויות בנושאים השונים הנבחנים בעת ביצוע העסקה.
לפרטים נוספים, אנא צרו קשר בהקדם.