top of page

התייעלות במשאבים במפעל דפוס

לחברת סוטוק ניסיון בביצוע סקרי התייעלות במשאבים, בפרוייקטים מסוג זה אנו חוסכים בעלויות חומרי הגלם במפעל ועלויות הטיפול בפסולת והשפכים. מפורט לפניכם  מקרה בוחן על מפעל דפוס והיקפי החיסכון.

המפעל לייצור אריזות גמישות השייך לסקטור בתי הדפוס, מתמחה בפיתוח וייצור אריזות גמישות לתעשיות השונות, בין היתר, לתעשיית המזון, הרפואה וההיגיינה, הקוסמטיקה והטואלטיקה, תעשיית הבנייה, ועוד.

במפעל מיוצרות אריזות מודפסות באמצעות הדפסה על יריעות מחומרים שונים בשתי שיטות דפוס עיקריות, דפוס שקע ודפוס פלקסוגרפיה ("פלקסו").

 

היריעות יכולות להיות עשויות ממס' שכבות, כאשר כל שכבה, בהתאם לחומר ממנה היא עשויה, עובי השכבה, צבעה, ומיקומה ברובד השכבות, מקנה לאריזה תכונות שונות שמסייעות בין היתר בשמירה על איכות המוצר ובהארכת חיי המדף שלו.

 

השכבות המרכיבות את היריעה מוצמדות אחת לשנייה בתהליך למינציה שמבוצע בשתי שיטות עיקריות, האחת מבוססת על מדללים  והשנייה ללא מדללים.

 

היריעות המודפסות עוברות תהליך גימור הכולל חיתוך לגלילים, חיתוך לפי צורה, חיתוך לשקיות עומדות ועוד, בהתאם לדרישות המוצר הסופי.

חומרי הגלם המרכזיים בתהליכי הייצור השונים כוללים חומרי גלם מוצקים, הכוללים בעיקר את גלילי היריעות השונות, וחומרי גלם נוזליים, הכוללים צבעים, מדללים, דבקים, מקשים ולכות.

מבין כלל חומרי הגלם הנוזליים, החומרים שנצרכים בכמות הגדולה ביותר, ובאופן משמעותי, הם המדללים.

 

מבין כל המדללים, המדללים שנצרכים בכמויות הגדולות ביותר הם אתיל אצטט ("אצטט" בשפת המפעל) ואתנול ("אלכוהול"), כשכמות הצריכה של האצטט, גדולה יותר באופן ניכר מהכמויות הנצרכות של שאר חומרי הגלם הנוזליים.

 

האצטט משמש כמדלל עיקרי בתהליכי הדפוס במכונות השקע ובמכונת הלמינציה , ומלבד זאת, האצטט משמש גם כחומרי ניקוי לעגלות הצבע והצילינדרים של מכונות דפוס השקע וכחומר ניקוי לגלילי הציפוי של מכונת הלמינציה.

 

בנוסף להיותו המדלל העיקרי במרבית תהליכי הייצור הרטובים במפעל, מאחר ולחץ האדים של אצטט הינו הגבוה ביותר מבין כל המדללים, הוא גם המדלל הנדיף ביותר.

במהלך סקר ההתייעלות במשאבים שנערך במפעל, בוצעו, בין היתר, תצפיות על תהליכי העבודה השונים במפעל, התקיימו ראיונות עם בעלי תפקידים תפעוליים וניהוליים במפעל, תוך מתן דגש על תהליכי עבודה בהם משתמשים בחומרי גלם נדיפים.

כמו כן, בוצעו סקירה מקיפה של נהלים והוראות העבודה של המפעל, ואפיון של זרמי הפסולת השונים במפעל.

אתגרי המפעל שעלו במהלך הסקר, נבעו בעיקר מפליטות לא מוקדיות של אדי מדללים ומחזור לא מיטבי של חלק מתערובות המדללים המשומשות, שהביא לכמויות בוצה גדולות שפונו לרמת חובב, שאליהן מתלוות עלויות טיפול (ולעיתים הטמנה) מוגדלות.

 

אתגרים אלה הביאו לאובדן של כ-68 טון אצטט בשנה.

הצעות ההתייעלות של חברת סוטוק הנדסה סביבתית, שהובילה את הסקר להתייעלות במשאבים בליווי מכון יעיל, כללו בין היתר, אפיון וזיהוי נקודות קריטיות לבזבוז חומר גלם, רכישת מערכת המאפשרת השבת מדללים מתערובות דבקים, הטמעה ל טכנולוגיה פסיבית להפחתת פליטות לא מוקדיות, כתיבת והתאמת מתודות ונהלי עבודה במטרה להפחתת פליטות ועיצוב מחדש ושדרוג של מערכות ורכיבי ציוד רלוונטיים נוספים שיביאו לצמצום ניכר של פליטות אדי מדללים לאוויר.

התועלות הצפויות מהטמעת הצעות ההתייעלות כוללות בין היתר, הפחתת אובדן חומרי גלם של כ-68 טון אצטט בשנה, חיסכון בפליטה של גזי חממה של כ-205 טון בשנה, הפחתת פסולת להטמנה של כ-16 טון בשנה, וחיסכון כספי למפעל של כ-714,000 ₪ בשנה.

bottom of page